De wezel

Een wezel leeft het liefst droog. Hij laat zich niet zien aan de mens. De draagtijd van de wezel is 34 tot 37 dagen. Dan blijft de jonge 40 tot 49 weken bij de moeder. De wezel wordt bedreigd in Nieuw Zeeland. Vanaf 2020 willen ze geen wezels en ratten in Nieuw Zeeland, omdat ze dieren zoals de kiwi opeten en dan is een heel uniek dier. De vijanden van de wezel zijn: katten, vossen, uilen en andere roofdieren. Een wezel eet vooral: knaagdieren, insecten en grotere zoogdieren. Ze eten 2x per dag en als ze 's nachts honger hebben gaan ze jagen. De meeste wezels leven in de bossen. Het dier komt voor in Nieuw Zeeland. Een wezel loopt op 4 poten. En heeft zijn ogen aan de voorkant omdat hij een roofdier is. Het is een roofdier. Hij heeft knipkiezen, en grote hoektanden. Het is een warmbloedig dier.

De Latijnse namen voor wezelzijn:

De gewone wezel: Mustela Nivalis     

De kleine wezel: mustela Nivalis                                                         

 

In Nederland en België kan je het dier niet meer levend bezoeken je kunt hem alleen opgezet zien. In deze parken:

Hoge park de Veluwe                                                                                                                                                                                                                                                                                 Natuurdiorama holterweg

 

De wezel is een monogaam dier. Het dier trekt rond. Er worden 4 tot 6 dieren tegelijk geboren. Na ongeveer 1 jaar verlaat hij het nest, en moet hij zelf gaan jagen.

 

Er is 1 spreekwoord over:

Zo bang als een wezel = heel bang.